0

Process

 
Här har jag suttit i snart tre timmar, och här lär jag sitta i tre timmar till, minst. Jag ska passa på att få mycket gjort idag eftersom Mike är i Stockholm över helgen med några vänner från England. Så med andra ord: idag är det bara jag, mitt skrivbord, min tekopp och mina två pärmar fyllda med text (varav ni ser en av dom på bilden.) Jag har strukit mycket, lagt till lite mer än vad jag strukit, strukit igen och lagt till igen. Trott att jag är klar, sedan insett att jag knappt kommit halvvägs. Det är som det är, men förhoppningsvis så blir det ju något av det i slutändan.
 
Jag tänker endel på det här med att vara öppen med sin skrivprocess, typ här på bloggen och i andra sociala medier. Det känns som att man ofta får kommentaren "jaha, blir det någon bok då?" när man berättar att man håller på med skrivande, och på sätt och vis är det ju en kul kommentar, för visst drömmer man väl om att ge ut en bok. Samtidigt är skrivandet för mig inte en process som går ut på att de facto ge ut något, utan det fyller samma funktion som för någon som är intresserad av exempelvis fotboll eller att kolla serier på Netflix. Det är avslappnande, helt enkelt, och det skänker mig glädje att syssla med det. Just det här projektet kommer jag dock förmodligen att skicka in till ett förlag eller två, vi får se. Jag har som mål att känna mig helt färdig med det till jul ungefär, kanske tidigare. 
 
För att återgå till det där om att vara öppen med sin skrivprocess så tänker jag såhär: allt för ofta upplever jag att vi lever i ett samhälle där ditt intresse inte utgör något vettigt/fyller en funktion så vida du inte tjänar pengar på det, alternativt är bäst på det. Att syssla med akvarellmålning fast man inte har talang, utan bara för att man helt enkelt tycker att det är ganska najs, är liksom inte beundrat på samma sätt som att verkligen sträva för att kunna leva på sin hobby allena. Kanske finns det de som skulle invända mot den tolkningen av vår tillvaro, men det är i alla fall så jag upplever den ganska ofta. Som att den kreativa processen inte har ett egenvärde om den inte mynnar ut i något konkret sedan. Jag vill mena att det är tvärtom. Att det är den kreativa processen som är värd något, och att slutresultatet sedan spelar mindre roll. En liten reflektion bara.

Kommentera här: