0

Reflektioner: Utvandrarna av Vilhelm Moberg

 
Under de senaste veckorna har jag läst "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg. En bok jag aldrig trodde att jag skulle läsa, faktiskt. Anledningen till det är att jag under högstadiet var tvungen att se Jan Troells filmatisering av boken under några lektioner i svenska, och det tilltalade mig inte alls. Jag minns inte så mycket av det, egentligen, men jag vet att jag tyckte att den där filmen var olidligt seg, och att jag och en av mina tjejkompisar inte kunde låta bli att fnissa åt den konstlade småländskan som skådespelarna försöker sig på med.
 
I början av 2017 såg jag dock att Akademibokhandeln i Uppsala hade fått in en nyutgivning av Mobergs böcker om Karl-Oskar och Kristina. De nya pocketutgåvorna är otroligt fina och jag kunde inte låta bli att känna att det kanske vore kul att ge i alla fall första boken ett försök - om inte annat för allmänbildningens skull. Så, några månader senare, i början av augusti släpade jag hem första delen i serien och satte mig för att läsa.
 
 
Så, vad tyckte jag då? Jo jag får nog i ärlighetens namn lov att erkänna att det är bland det bästa jag läst hittills i livet. Moberg skriver fantastiskt bra, och framförallt väldigt gripande. Det är klart att man har gått igenom historiken kring alla de svenskar som utvandrade från Sverige under 1800-talet, men det är nog först nu som jag verkligen förstått hur överdjävligt många faktiskt hade det. Hur hårt livet i Sverige var, och varför så många såg det som en sista utväg att riskera livet på Atlanten. Moberg sparar liksom inte på krutet - han skriver om allt ifrån klassförakt till spyor, drömmar till ånger, födsel till död. 
 
Härnäst ska jag läsa Johannes Anyurus "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar", men efter det så tror jag nog att jag kanske vill fortsätta med Mobergs utvandrarböcker. Oavsett vad så kan jag verkligen rekommendera den första boken i serien - faktum är att det känns lite, lite som att det borde vara obligatorisk läsning för alla som vill göra sig en bild av det här landets historia. 5 hallonbåtar av 5 möjliga.

Kommentera här: