0

Så många böcker och så lite tid

Det känns som att min "att läsa"-lista ständigt fylls på med nya titlar. Jag önskar verkligen att jag hade mer tid till läsande, eller åtminstone att jag hade förmågan att läsa flera böcker parallellt men jag fungerar inte riktigt så. Jag behöver ägna mig åt en bok i taget för att kunna uppskatta berättelsen ordentligt. Här är i alla fall de tre senaste titlarna som jag hittat och känt att jag vill läsa någon gång.
 
1. Den lilla svarta av Sanna Tahvanainen
 
 
Beskrivning från bokus: 
 
"En mystisk kvinna dyker upp i 1920-talets Paris. Vem är hon? Varifrån kommer hon? I takt med att Coco Chanels namn som modeskapare växer sugs hon in i festernas och salongernas virvlar. Ett pärlband av älskare följer. Den ryska storfursten ersätts av den franska poeten som i sin tur följs av Englands rikaste man. Även om älskarna är utbytbara, är de livsnödvändiga. Näst efter saxen är männen Coco Chanels viktigaste verktyg. Det är ur deras garderober hon hämtar sina bästa idéer. Arbetet är det enda beständiga i Coco Chanels liv. Vi följer henne i ateljén på Rue Cambon där nya kreationer skapas och sömmerskorna lyder hennes minsta vink. Men under ytan ruvar en mörk hemlighet och minnena från barndomen som inte ger henne någon ro.

Coco Chanel befriade kvinnan från korsetten. Hon skapade parfymen No. 5. Hon gav oss den lilla svarta. I Sanna Tahvanainens roman lär vi känna henne inifrån."
 
2. Körsbärslandet av Dörte Hansen
 
Bilden visar det tyska omslaget, därav titeln "Altes land", men den svenska översättningen är alltså "Körsbärslandet".
 
Beskrivning från bokus:
 
"Med torr humor, vass blick och träffsäkra formuleringar väver Dörte Hansen i Körsbärslandet en historia som utspelar sig i det natursköna och pittoreska Olland, söder om Hamburg. Här kantas flodstränderna av fruktträd och stora korsvirkeshus, plattyskan regerar och traditionerna väger tungt. Och här, utspelar sig en historia som kryper in under huden på läsaren och stannar kvar länge.

I över sextio år har Vera Eckhoff bott i Olland. Hon är ett flyktingbarn från Ostpreussen som aldrig riktigt landat. I hela sitt liv har hon känt sig som en främling i byn. Tills det en dag återigen står två flyktingar utanför dörren: Veras systerdotter Anne och hennes lille son Leon. Anne har flytt från det närliggande Hamburg-Ottensen, där pretentiösa, perfekta föräldrar bär runt på sina barn som om de vore prispokaler. Och där hennes man älskar en annan."
 
3. De små tingens Gud av Arundhati Roy
 
 
Beskrivning från bokus: 
 
"De små tingens gud blev snabbt en modern klassiker som lästs och älskats över hela världen. Genom de sjuåriga tvillingarna Rahel och Estha kanaliseras södra Indiens historia där släktbråk, kastsystem och politik har byggt murar kring kärleken. Men i bakgrunden finns De små tingens gud närvarande och skänker stunder av gränslös njutning och närhet. En mäktig släktkrönika såväl som en drabbande kärlekshistoria och ett skakande politiskt drama som bör läsas och läsas om."
 
*
 
Nog känns det lite tradigt att sitta och harva med tjocka kursböcker när det finns så mycket spännande på den skönlitterära fronten, men tids nog hinns det med det också. Snart har jag läst klart Utvandrarna, sedan väntar Anyuru och efter det får vi se vad det blir. I ett tidigare inlägg har jag ju nämnt "Vi mot er" som är fortsättningen på Björnstad av Fredrik Backman, men jag får lov att erkänna att "Den lilla svarta" här ovan känns väldigt lockande den med. Så många böcker, och så lite tid!

Kommentera här: