0

En liten text om texter

 
Idag på skrivgruppsträffen pratade vi endel om pengar. Om hur karaktärer i ungdomsromaner ofta verkar komma från den gyllene medelklassen allihopa. Det är dyra jeans å ena sidan och resor hit och dit å andra sidan och präktiga gymnasieskolor och coola gänget och fester och hej-kom-och-hjälp-mig vad det nyslingade blonda håret blänker vackert i solskenet. Var är alla protagonister med gul kalufs alá badrumsimprovisation för sextionio och nittio? Huvudpersoner med urtvättade trosor och morsa som jobbar i hemtjänsten? Karaktärer uppvuxna utanför Stockhoms tullar? Var?
 
Jag vet inte. Tyvärr. Men jag hoppas verkligen att utbudet på den här fronten kommer att förändras i framtiden. Jag hoppas på ett Sverige där ungdomslitteraturen sträcker sig utanför huvudstaden. Samtidigt förstår jag att författare tenderar att skriva det dom själva känner till: jag gör det jag också. Alla gör nog det, mer eller mindre. I någon mån. Jag tänker såhär: jättelänge hade jag svårt för att skriva om karaktärer med annan sexualitet än hetero, helt enkelt för att jag själv bara levt i heterorelationer - trots att jag är bisexuell. Jag tänkte typ att det inte var "min sak" att skriva om. Sedan kom jag dock på att, vadå? Relation som relation? Man kan skriva om precis vad som helst om man lägger manken till, tror jag, även om det kanske blir en annan "känsla" när man skriver om något man själv har upplevt. Lättare att sätta ord på det liksom.
 
Nåja, nog om det. Träffen var mysig och jag fick lite mer fart på mitt skrivprojekt. Jag har ju laddat hem Scrivener nu och arbetar i det istället för Google Docs, och det är en så enorm skillnad. Älskar att kunna hoppa runt än hit än dit i olika kapitel och kunna lägga upp karaktärsprofiler etc så att det blir lätt att hålla koll. Bra skit. Känner mig som ett sånt författarproffs när jag sitter och grejar med det. Najs.

Kommentera här: