0

Framtiden bakom oss

Dagens tips blir senaste avsnittet av ångestpodden, där Johanna Nordström gästar och pratar om ångest kopplat till vikt/kroppen överlag, fettförakt - etc. Jättebra avsnitt som förtjänar att uppmärksammas.
 
Något Johanna tar upp är det väldigt vanliga tankesättet "om jag bara hade X så skulle Y vara bättre." I hennes fall så handlar det ofta om vikt, typ "om jag bara vore smalare så skulle allt ordna sig" etc, men jag tänker att det där går att applicera på så mycket. I mitt fall är det där tankesättet så himla kopplat till sociala situationer. Jag har sån sjuk social ångest emellanåt, även om det är bättre nu då jag ju faktiskt sökt hjälp för just det etc. Bland annat har jag skitsvårt att se folk i ögonen, och kan ibland tänka typ "om jag bara orkade se folk i ögonen mer så skulle jag vara mer omtyckt" vilket är konstigt för 1) jag tror inte att så många bryr sig och 2) jag är ganska omtyckt? Det verkar ju åtminstone så i min vänskapskrets liksom. Men i just dom ångeststunderna så når den här "nyktra" tanken inte fram genom mitt system, den blockeras och det enda jag kan tänka på är att jag är en dålig människa som inte såg någon i ögonen/oroar mig för att ett skämt jag drog inte var så kul/att jag pratar för mycket eller för lite/att jag borde gjort si eller så annorlunda. Jag fylls av så många elaka tankar om mig själv att jag i slutändan inte fattar hur en enda människa någonsin orkar prata med mig eller än mindre vara med mig. 
 
Ångest för mig är nog inte lika mycket en känsla som det är en avsaknad av en annan känsla. Ångest för mig är avsaknaden av trygghet - jag känner mig tom. Det känns, nästan fysiskt, som om något tryggt och varmt liksom plockas ut ur mig och sedan liksom "susar det runt kall luft" i det där jävla tomrummet. Jag tror att det är i den något desperata mentala jakten för att hitta tillbaka till den där tryggheten som alla dom här tankarna kommer till mig. Typ "jag kommer må bra igen om jag blir såhär istället" eller "jag kommer inte behöva känna såhär om jag bara är roligare och mer social" - jag vill ha tillbaka känslan jag hade innan. Bara en liten insikt, sådär.
 
Det här inlägget skulle kunna bli jättelångt, men jag varken orkar eller vill att det ska bli så. Istället avslutar jag med ett jätteklyschigt litet vers-stycke från en gammal, gammal sommardänga som jag hörde på radion på jobbet häromdagen. Jag tyckte ändå att dom raderna stämde in ganska bra på mig själv och på hur jag så ofta oroar mig och är ängslig och ångestfylld över småsaker - som sedan bara... löser sig. Alltid. För att livet oftast gör det. Löser sig, alltså. 
 
"Hon skulle aldrig någonsin, trott på en sol, en vår
Ändå förvandlas vintern till, sommar varenda vår."
 
Snart är det juli. 
0

Granen som aldrig barrar

Först och fråmst: hur mycket ståpäls hade man inte när Grankvist satte straffen mot Mexiko igår? 3-0! Fotboll, fotboll, fotboll! Nu tar vi Schweiz också! Tacos till middag!
 
Jag ska inte hymla med följande: innan jag träffade Mike var jag måttligt intresserad av fotboll och sport överhuvudtaget. Mike är dock sportfrälst till 200%, Eurosport står på hela tiden här hemma. Är det inte fotboll så är det rugby eller tennis eller cykling eller golf eller friidrott - bara sport, bara sport, bara massor utav sport som Galenskaparna sjöng så fint en gång i tiden. Det ÄR svårt att inte bli smittad av hans entusiasm. Har tidigare bara brytt mig om hockey samt damernas fotboll (pga tjejer är ju bäst) men under inflytande av Mike får jag härmed erkänna att jag följer VM ganska (okej väldigt) slaviskt i år. Nu finns det ju ett möjligt scenario där England möter Sverige, så om någon har tips på en bra parterapeut så hör av er.
 
 
Anyhow. Torsdag idag, jag har jobbat, och sen under kvällen möttes jag och Lydia upp över ett par kalla Corona och en skål med chips. En bättre typ av fika. Team Salt och vinäger-chips ALLA dagar i veckan, fyyy vad gott det är. Synd att det river sönder en i munnen bara. Satt verkligen fint med kall öl när det varit så satans varmt idag, tur att det ska bli lite svalare imorgon för min kropp är inge gjord för temperaturer som dessa.
 
Håll i hatten hörni. FOTBOLL FOTBOLL FOTBOLL!
0

Dagens känsla